unideb

Hírek - Elhunyt Ujváry Zoltán professor emeritus

 

Pótolhatatlan veszteség érte a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karát, a Néprajzi Tanszéket, az egész európai néprajztudományt: 86 éves korában elhunyt Karunk meghatározó oktatója, professor emeritusa, Ujváry Zoltán. 

Nem született debreceninek, de tanulmányai, munkája során azzá vált, igazi cívis polgárrá lett az évtizedek során. Élete végéig hű maradt egyeteméhez, melyek Bölcsészettudományi Karán 1955-ben szerzett diplomát magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ahol még ugyanabban az évben megkezdte munkáját, mint a Néprajzi Tanszék munkatársa. 

Pályája meredeken ívelt, hiszen hamarosan adjunktussá lépett elő, 1969-ben bölcsészdoktor, 1979-ben már egyetemi tanár, tanszékvezető, majd 1988-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora, 2002-től pedig professor emeritusként folyatatta munkáját.

Nem is munkáját, hiszen annyi területen tevékenykedett sikeresen és eredményesen: mutatják ezt tanítványai, akik az ő példáján, útmutatásán indulva választottak hivatást maguknak. Több, mint fél évszázados tudományos pályafutása során a folklorisztika, a népszokás és a kutatástörténet területén jelentős eredményeket ért el. Figyelme fókuszában nemcsak a magyarság néphagyománya állt, hanem a határon túli magyarság kisebbségi sorsa, az etnikumok és nemzetiségek közötti kapcsolatok alakulása, illetve a magyarországi múzeumi hálózat épülése is. Szülőföldje, a történeti Gömör megye magyarsága felé mindig kiemelt figyelemmel fordult.

Tudományos tevékenységét számtalan önálló kötet, több mint háromszáz nemzetközi és idegen nyelven megjelent tanulmány, konferenciaszereplések, valamint a hazai tudományos közéletben való aktivitás jellemezte.

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: elnyerte – többek között - Debrecen város Csokonai-díját, Hajdú-Bihar megye Kölcsey-díját, a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét, az Európai Folklór Intézet érmét, és több alkalommal, három művéért a rangos nemzetközi Pietré díjat, legutóbb pedig választott otthona, Debrecen város Pro Urbe díját.

Hozzátartozói kívánságára Ujváry Zoltánt szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.

 

 

Hírek, újdonságok