unideb

Néprajzi Tanszék - Adattár

Debreceni Egyetem Néprajzi Intézetének Archívuma (DENIA)

A Néprajzi Tanszék 60 éves fennállása során folyamatosan megjelölte főbb kutatási régióit, amelyhez az oktatók egyéni kutatása és a hallgatók munkái is kapcsolódtak. Az eddig kutatott területek között Zemplén, Szatmár, Hortobágy és Gömör, valamint a Fekete-Körös völgye szerepelt, mely kutatások, terepgyakorlatok során felgyűlt nagy mennyiségű primer anyag adattárba rendezve alkotja a tanszék kutatói gyűjteményeit. Jelenleg a DENIA több mint 3600 tételt tartalmaz, melyek cédulák, dolgozatok, interjúk, OTDK dolgozatok, tanulmányok formájában elérhetőek. A DENIA részét képezi a tanszék hallgatói által írt tetemes mennyiségű szakdolgozat, illetve a kiemelkedő munkákat tükröző disszertációk is. A tanszék kutatásai, terepmunkái során készített fényképeket a FOTÓTÁR őrzi, mely a Kárpát-medence népeinek anyagi kultúráját, mindennapi tevékenységeit, szokásait örökíti meg. Fotótárunk mintegy 1400 gyűjtési körben tartalmaz több 10.000 fotót.

Az adattárak újrarendezése a 2008-as évben megtörtént, az adattár új helyen (DEAC pályák mellett, bejárat a Dóczy út felől) áll a további kutatók rendelkezésére, azonban a hiánytalan megőrzés végett csak betekintésre, helyben használható a gyűjtemény. A használat előtt Bartha Elek tanszékvezető úrnak szükséges jelenteni a szándékot, aki időpont egyeztetés után lehetőséget ad az adattárban történő kutatásokhoz. Az adattárban felmerülő témákat a leltárkönyv, vagy lentebb az elektronikus adatbázis mutatja, mely kutatási terület, évszám, téma, és kutató szerint ad keresési lehetőséget.

Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének Gömöri Archívuma (GA)

A Gömöri Archívum a DENIA-ból vált ki, mely adattár szigorúan a gömöri térséghez kapcsolódó kutatások anyagait őrzi. A Gömöri Archívum első bejegyzései az 1952-ből származó gyűjtések, azonban a kollektív Gömör – kutatás megindulásával, 1960-ban hozták létre az Archívumot. Ez az anyag, valamint Ujváry Zoltán professzor munkássága lévén született meg a Néprajzi Tanszék Gömör Néprajza című kötetsorozata, mely 61 megjelent kötettel dicsekedhet, illetve az utóbbi évben megjelent összefoglaló jellegű mű, a Gömör Néprajzának négy kötete.
Az archívum a DENIA-val együtt működik, így használatát lásd fentebb.

 

Az adattárak használatával kapcsolatban kérjük érdeklődjenek Dombi Mária könyvtárosnál, marikaneprajz@yahoo.com

Hírek, újdonságok